Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi vet att det förebyggande arbetet är det absolut viktigaste, säger Malin Söderqvist, verksamhetsledare för Frisk & Fri i Gävleborg. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Ätstörningar ökar kraftigt bland barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har antalet barn och unga under 18 år som behandlas för ätstörningar ökat med 150 procent i region Gävleborg, det visar statistik från Socialstyrelsen. Riksföreningen Frisk & Fri vill arbeta mer förebyggande – men nekas stöd från regionen.

Utvecklingen i Gävleborg är inte unik – i Sverige har ätstörningar bland unga under 18 år ökat med 175 procent mellan 2017 och 2023.

– Vi vet att det förebyggande arbetet är det absolut viktigaste, säger Malin Söderqvist, verksamhetsledare för Frisk & Fri i Gävleborg.

Sökte 650 000 från regionen – kan få 4 000

Föreningen sökte därför stöd på omkring 650 000 kronor från regionens hållbarhetsnämnd, som ger ekonomiska medel till verksamheter som arbetar med folkhälsa.

Men där fick de avslag, då föreningen ansågs höra till hälso- och sjukvårdsnämnden. Där kan de söka organisations- och aktivitetsbidrag. föreningen, som består av 52 medlemmar i Gävleborg, kan via organisationsbidraget få ungefär 4 000 kronor.

”Vi kommer ingenstans”

– Våra utbildningar, som är vårt absolut mest förebyggande arbete som vi håller för sjukvårdspersonal och idrottsföreningar, kostar 6 000 kronor per föreläsning. Vi kommer ju ingenstans därifrån, säger Malin Söderqvist.

– Det är en fantastisk verksamhet som de driver. Men sen har vi ju ett regelverk som bland annat bygger på att man ska ha verksamhet i minst fyra av länets tio kommuner för att beviljas den här typen av medel, säger Alexander Hägg (M) som är ordförande i hållbarhetsnämnden.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.