Christian Djoos och Nicklas Bäckström kan bli de första som tar hem Stanley Cup-bucklan till Gävle. Foto: TT

Djoos och Bäckström kan ta Stanley Cup-pokalen till Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Natten till fredagen kan Stanley Cup-finalen avgöras. Och de före detta Brynäs-spelarna Christian Djoos och Nicklas Bäckström kan få lyfta den eftertraktade Stanley Cup-bucklan och ta den till Gävle för första gången någonsin.

Sedan 1995 har det varit tradition att spelarna i laget som vinner Stanley Cup får ta med sig bucklan hem en dag. Vanligtvis brukar spelaren ta med sig bucklan till sin hemstad. Om Djoos och Bäckström skulle vinna Stanley Cup så blir det  första gången bucklan kommer på besök till Gävle.

Bra säsong

Christian Djoos är förstås den mer anonyme i Washington Capitals i förhållande till Nicklas Bäckström som är en superstjärna. Men Djoos har gjort en mycket bra säsong och ett starkt slutspel och överraskat många. Han valdes som nummer 197 i sjunde rundan i draften 2012.

Sex Brynässpelare har vunnit Stanley Cup

Det är totalt sex spelare som spelat för Brynäs som har vunnit Stanley Cup, men ingen av de kommer från Gävle. I år kan Gävle få sin första Stanley Cup-vinnare. Nicklas Bäckström har Valbo som moderklubb och Christian Djoos Brynäs, och kan nu bli de första från Gävle att få lyfta bucklan och ta den till sin hemstad.

Washington leder med 3–1 i matcher mot succélaget Las Vegas Golden Knights och har chans att avgöra på bortaplan i natt.

Brynässpelare som vunnit Stanley Cup

Stefan Persson – spelade i Brynäs 1975-1977

Mats Näslund – spelade i Brynäs 1980-1982

Tomas Sandström – spelade i Brynäs 1982-1984

Fredrik Modin – spelade i Brynäs 1994-1996

Niclas Wallin – spelade i Brynäs 1996-2000

Mikael Samuelsson – spelade i Brynäs 1999-2000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.