Både ökade och minskade kostnader för hyrpersonal i Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för inhyrd vårdpersonal fortsätter att öka för Region Gävleborg. Samtidigt har nio av landets övriga landsting lyckats vända ökningstrenden, visar en ny rapport.

Arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, arbetar sedan några år med att försöka sänka kostnaderna för inhyrd personal i vården, ett svårt problem eftersom det är brist på både läkare och sjuksköterskor.

Läkarnas marknad

Bristen gör att det blir säljarens marknad, vilket öppnar för hyrläkare genom bemanningsföretag och stafetter för både läkare och sköterskor. Rapporten gäller all inhyrd personal med det är främst läkarnas kostnader som bidrar till resultatet.

Sämre – och bättre

Sammanställningen över kostnader för Regions Gävleborgs del är både nedslående och uppmuntrande.

Totalt och för all inhyrd personal ökade regionens kostnader, under april, maj och juni i år jämfört med samma månader ifjol, från omkring 70 till knappt 80 miljoner kronor.

Däremot lyckades regionen, under samma jämförelseperiod, minska kostnaderna med några miljoner specifikt inom primärvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.