De spridda skogslägren består av temporära konstruktioner, husvagnar, bilar och tält. Foto: Robin Herzog

Bärplockare kollas av vakter – får inte göra upp eld

Uppdaterad
Publicerad

Securitas kontrollerar att det inte eldas öppet i de fem bärplockarläger som finns i Söderhamns kommun.

– Det har gjorts två polisanmälningar för att det eldats, men i stort har de följt reglerna, säger Ali Nefzi, teknisk chef på Söderhamns kommun.

Sen den 25 juli kontrolleras de utspridda lägren där bärplockarna bor dagligen för att förbudet mot öppen eldning ska följas. De boende får i stället tillreda kall mat eller laga mat på lämpliga platser och även ta med sig mat.  

– Vi måste ta dem på bar gärning annars polisanmäler vi inte, säger Teemu, gruppledare på Securitas. 

Olika boenden

De allra flesta bärplockare bor på campingplatser men i fyra skogsläger finns det cirka tio till femton boende per läger. De bor i tält och i husvagnar. Tillsammans är de bulgariska och thailändska bärplockarna ungefär 200 stycken. 

– Det har gått väldigt smidigt. De problem vi haft har varit språkbarriärer. Men vi har fått hjälp av till exempel lokala företagare med att översätta förbudstexter så att alla vet vad som gäller, säger Ali Nefzi.  

Den 9 augusti hålls ett nytt möte där det ska beslutas om Securitas ronder ska fortsätta som i dagsläget.  

Har det varit några sura miner hos de som bor i skogsläger på grund av eldningsförbudet?  

- Nej det har det inte varit, de är med på varför det är förbud. 

SVT besökte tre skogsläger för att intervjua bärplockare om eldförbudet men intervjuerna uteblev på grund av språkbarriärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.