15 juli: Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal. Bilden tagen då eldarna började för att sedan sprida sig till det dramatiska läge som rått de senaste 14 dagarna. Foto: TT

Två veckors bränder i Hälsingland – nu ser brandmännen resultat

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är för närvarande under kontroll, enligt Länsstyrelsen bedömning på lördagkvällen. Helikopterbombning sker framförallt i sektor Enskogens norra delar.

Aktuell bekämpningsrapport talar om att man gör punktinsatser med helikoptrar vid Enskogen, samt i Ängrairådet.

– Det är kontrollerat. Vi visste att det skulle blåsa idag och vi har haft lite brandspridning. Men det är innanför begränsningslinjerna, vilket är skönt. Det känns som om det har varit en bra dag för oss, säger räddningsledaren Robert Strid.

Skogsbränderna sommaren 2018

Hopp om mera regn

– Man pratar om 40-45 mm, och det skulle naturligtvis hjälpa oss. Det släcker inte branden, men däremot köper det oss tid för att kunna gå in med mer markpersonal i terrängen. Absolut, det fördröjer processen så att vi kan avancera, säger Robert Strid.

Aktuellt läge lördag kväll:

Nötberget: Begränsningslinjer på plats och under kontroll.

Ängra: Begränsningslinje i nordväst samt syd bedöms stabila och spridningsrisken är begränsad. Punktinsatser för att släcka bränder sker. Flygbombning pågår i sydvästra hörnet av sektorn.

Enskogen: Spridningsrisk i sektorns nordvästra hörn. Skyddsavbränning pågår. Punktbränder bekämpas med helikopter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet