Bedömningsbilen i Los blir kvar

Publicerad

Det tvååriga försöket med så kallad bedömningsbil i Los blir kvar och permanentas.

Region Gävleborg har nu beslutat att projektet med bedömningsbil, en ambulans med utrustning men utan bår, ska bli kvar. Hösten 2015 startade försöket i Los. Bedömningsbilen bemannas dygnet runt av en ambulanssjuksköterska. Mellan ambulansuppdragen samarbetar personalen med kommun och primärvård och hjälper till i patientärenden.

Vid införandet fanns både förväntan och skepsis bland ambulanspersonal. Ambulansfacket menade att det var en besparingsåtgärd, att vården försämras och att ensamarbetet ökar.

Utvärderingarna som nu gjorts visar på enbart positiva erfarenheter från medarbetare, patienter och befolkning, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Redan i maj fanns förslaget om att låta projektet bli permanentat. Från den 1 januari 2018 övergår projektet i ordinarie drift.

– Det är mycket glädjande att vi kan fortsätta det här arbetet.  Vi är här dygnet runt veckans alla dagar, året runt. Det skapar trygghet och är till gagn för alla i bygden, säger Henrik Björk, sjuksköterska ambulanssjukvården Ljusdal/Delsbo, i pressmeddelandet från Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.