Den 20-årige mannen som misstänks för det brutala dubbelmordet i Råbo förs in till rättegången. Foto: SVT

Behandlingen av den misstänkte dubbelmördaren anmäls av Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg Lex Mariaanmäler sig själva för behandlingen av den 20-åring som misstänks för dubbelmordet i Råbo utanför Hudiksvall.

TV: Dubbelmordet i Råbo på en minut

Den nu mordmisstänkte mannen sökte hjälp hos psykiatrin hösten 2016 eftersom han bar på tankar om att skada andra människor. Tankarna hade funnits i många år men patienten hade, såvitt känt, aldrig agerat på dessa tankar. Han var då inte känd inom psykiatrin sedan tidigare. 20-åringen diagnostiserades med tvångssyndrom och behandling planerades in. Men man bedömde risken som liten att patienten göra verklighet av sina känslor.

Dubbelmord i Hudiksvall

LÄS MER: Utredning kring dubbelmördares psykiska tillstånd dröjer

Behandlingen försvårades enligt Regionen av att 20-åringen uteblev från cirka hälften av de planerade besöken.

I anmälan menar man att verksamhetens utredning inte visar att man gjort några tydliga avsteg från rutiner eller misstag, men man finner fallet svårbedömt och önskar oberoende granskning av utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet