Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstrylesens ordförande Åsa Viklund Lång (S) vill att Rörbergs flygplats avvecklas för att ge plats åt en kraftledning. Foto: Rikard Berglin/SVT

Beslut om Rörbergs flygplats skjuts upp – Försvarsmakten vill ha mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Gävle vill lägga ner Rörbergs flygplats och låta Vattenfall bygga en kraftledning över området. Idag skulle nedläggningen klubbas i kommunfullmäktige men beslutet sköts upp då Försvarsmakten begärt mer tid för att lämna in sitt remissvar.

– Det har varit en lång, lång historia kring Rörberg och vad området ska användas till. Vi har låtit göra en utredning som berättar för oss att det är väldigt svårt att kombinera flygverksamhet med annan typ av verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Viklund Lång (S).

Begränsad eltillförsel

”Annan typ av verksamhet” syftar i den här kontexten på planerna att låta Vattenfall dra en kraftledning över området – något som majoriteten menar är avgörande för näringslivets utveckling i området.

– Det handlar om stärkt elförsörjning. Vi ser bevis för bevis på att eltillförseln och effekten i vår närregion är begränsad. Det begränsar företagens möjlighet till tillväxt och även förutsättningarna för verksamheten här och nu, säger Åsa Viklund Lång (S).

Men sedan Försvarsmakten begärt mer betänketid så skjuts alltså beslutet om nedläggning upp. Nästa tillfälle då flygplatsens framtid kan avgöras är kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.