Beslut om vindkraftsetableringar på Utposten 2 och Storgrundet i havet utanför Axmar dröjer. Foto: SVT

Beslut om vindkraftsetableringar i Gävle dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om vindkraftsetableringar på Utposten 2 och Storgrundet i havet utanför Axmar dröjer. Beslut om återremittering fattades då oppositionen menar på att företagens angivna nedmonteringskostnader är för låga.

Under måndagen var tanken att Gävles kommunfullmäktige skulle fatta beslut om vindkraftsetableringarna. Efter en lång debatt fick Moderaterna igenom en återremittering med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Grunden till återremitteringen är att de ser en oro för att vindkraftföretagens angivna nedmonteringskostnader är för låga. Vid bygge av vindkraftverk till havs måste företag åläggas en slags pantavgift till länsstyrelsen, som ska kunna täcka nedmonteringskostnaderna.

Vindkraft i Gävleborg

William Elofsson (M) hänvisar till en skrivelse från föreningen Vision Jungfrukusten. Föreningen menar att företagens angivna summor för nedmonteringar i ansökningarna ska vara flera gånger mindre än internationella projekt.

– Det vi vill ha svar på är dels om det stämmer, och varför den i sådana fall är så mycket lägre i Sverige. Vem ska då stå för en eventuell nedmonteringsskuld? säger William Elofsson (M).

”Försöker förhala processen”

Jörgen Edsvik (S) hade hoppats på att få igenom beslutet om vindkraftsetableringarna idag. Han anser att återremitteringen bara är ett sätt att förhala processen ytterligare en månad.

– Jag tänker att det är deras demokratiska rätt att kräva en återremiss, men att grunderna är ganska svaga. De frågorna de ställer har vi redan svarat att det är mark- och miljödomstolen som avgör.

Han tycker att företagens angivna summor i slutändan inte spelar någon roll, då det är upp till mark- och miljödomstolen att bestämma vad den slutgiltliga summan blir.

Frågan kommer att tas upp igen vid nästa kommunfullmäktige 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet