Kommunstyrelsen i Gävle säger ja till etablering av vindkraftsparkerna Utposten 2 och Storgrundet utanför Gävle- och Söderhamnskusten. Foto: SVT

Kommunstyrelsen säger ja till vindkraft vid Utposten 2 och Storgrundet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Gävle säger ja till etableringar av vindkraftsparkerna Utposten 2 och Storgrundet i havet utanför Axmar. På måndag avgörs frågan i kommunfullmäktige.

– Man har tyvärr tagit beslut att inte använda sitt kommunala veto, säger William Elofsson (M), kommunalråd i opposition, som tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade nej.

Det var vid ett extrainsatt möte som kommunstyrelsen skulle ta ställning till om mark- och miljödomstolen ska gå vidare med prövningen av de båda vindkraftsparkerna. 

Vänsterpartiet, som tidigare sagt nej till etableringen av Utposten 1 norr om Gävle, röstade nu ja. Det gjorde även S, C och MP.

Liberalerna uteblev

Liberalerna var inte med på mötet. Enligt turordingsreglerna deltog istället en MP-ledamot som röstade för förslaget att etablera de två vindkraftsparkerna utanför Gävleborgskusten.

M, SD och KD röstade mot.

– Vi är oroliga för vad det här kommer att innebära för det kustnära fisket och närmiljön för de boende, säger William Elofsson (M), som tycker det är olyckligt att kommunen inte använder sitt veto för att stoppa de kustnära vindkraftsparkerna.

– Vindkraften behövs här och nu, kontrar Jörgen Edsvik (S), kommunalråd.

– Vindkraften har en viktig utvecklingspotential i vår kommun och det är klart att så här stora projekt påverkar människor både positivt och negativt.

Hoppas på debatt

På måndag ska frågan avgöras på kommunfullmäktige och Jörgen Edsvik hoppas på en bra och spänstig debatt.

– Efter den tror jag fullmäktige bifaller beslutet och att mark- och miljödomstolen kan göra en ordentlig prövning av förutsättningarna för de här vindkraftsprojekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.