Nya svenskar luras in i oseriösa avtal

Uppdaterad
Publicerad

Många nya svenskar har haft ett gemensamt problem. De får fakturor hemskickade som de måste betala, för att de omedvetet bundit upp sig till olika avtal.

En dag får familjen Mouselli, i Gävle, ett brev hemskickat av ett företag om att hämta ut omega 3-tabletter och anticellulit-krämer. Familjen tror att det är en engångsföreteelse på 150 kr och betalar därför för varorna. Det de inte visste om då var att de band upp sig till ett 24-månaders avtal.

– Jag har blivit lurad. De har skickat saker till mig som jag som ung man inte behöver, berättar Ammar Mouselli. Jag vet inte varför de skickar de här sakerna till mig, och kräver betalt.

LÄS MER: Tog 150.000 från integration – köpte mätare ”för inre balans”

Månaden därpå kom fyra nya kuvert med tillhörande fakturor. Varje påse innehöll piller och krämer. Men nu var kostnaden betydligt högre. I försändelsen fanns en faktura på 1.500 kronor och ett kvitt på ett avtal som skulle löpa i 24 månader.

– Som om vi skrivit kontrakt med dem på 24 månader. Jag blev chockad, berättar Ammar.

Har inte förstått

Han tror idag att avtalet har kommit till antingen via en telefonförsäljare där familjen inte har förstått vad som sagts, eller att en yngre medlem i familjen fyllt i något frågeformulär på nätet.

Efter en tid tar Ammar kontakt med företaget och efter flera mejl och telefonsamtal lyckades han säga upp avtalet.

LÄS MER: 56-åring lurade Gävlebor med löften om snabba pengar

När vi tar kontakt med Konsument Gästrikland visar det sig att familjen Mouselli inte är ensamma om att ha råkat ut för den här typen av problem.

– Det är vanligt förekommande och ett stort problem bland de nya svenskarna när man hamnar i sådana här avtal som man inte förstått, berättar Sara Stenquist, enhetschef på konsument Gästrikland.

Och rådet som hon ger är att aldrig tacka ja till något som man inte helt säkert förstår. Och att om man ingår ett avtal: verkligen läsa igenom avtalstexten som följer med, innan man skriver på någonting.

TV: Här kan ni se ett längre inslag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.