• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arkivbilder. Foto: TT

Björn gick bärsärkagång på ensilagebalar

Publicerad

En man i Ockelbo får 3150 kronor i ersättning av Länsstyrelsen efter att han fått sju stycken ensilagebalar förstörda av björn.

Mannen sökte själv ersättningen för balarna som skadats. Länsstyrelsens besiktningspersonal undersökte skadorna och konstaterade att dessa orsakats av björn. Ersättningsnivån på 3150 kronor har beräknats i samråd med Viltskadecenter.

LÄS MER: Kalv i hage dödad av björn

Mannen har ett flertal gånger ansökt om ersättning för rovdjursrivna balar de senaste åren. Om mannen inte vidtar några förebyggande åtgärder för att förhindra nya skador på balarna kan framtida ersättningsanspråk komma att avvisas.

LÄS MER: Ursinnig björn höll by i skräck

Länsstyrelsen i Gävleborg har informerat om hur man bör bete sig med närgångna björnar, och beskriver varför björnar dras till exempelvis ensilagebalar.

”Björnar har ett väl utvecklat luktsinne och lockas av allting som luktar. Om en björn kommer åt exempelvis ensilage, havre, fågelmat, sopor eller fallfrukt är risken stor att björnen kommer att vara kvar i området så länge maten finns kvar.”

LÄS MER: Forskaren: ”Man behöver inte vara rädd för björnar”

Råd för att minska problem med närgångna björnar

Visa

• Mata aldrig björnar

• Stanna inte och gå aldrig ut ur bilen om du ser en björn på vägen eller i diket

• Städa bort allt som luktar mat vid din bostad

• Förvara soptunnan i uthus eller garage

• Kasta aldrig ut skräp och matrester på vägen eller nära bebyggelse

• Städa efter dig när du rastat

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer