Gro Kvelprud Moen, doktorand på Norges miljö- og biovetenskaplige universitet har studerat sändarförsedda björnar. Foto: Fredrik Israelsson / SVT

”Man behöver inte vara rädd för björnar”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte anledning att vara rädd för skandinaviska björnar. Det var budskapet när norska doktoranden Gro Kvelprud Moen berättade om de över 400 försök då man närmat sig björnar inom ramen för det skandinaviska björnprojektet vid vargsymposiet i Vålådalen idag.

Forskarna har närmat sig sändarförsedda björnar i skogen och sedan analyserat vad som hänt. På en karta kan de följa björnens rörelser i förhållande till människorna. Över 400 försök har gjorts och resultatet måste ses som positivt för dem som är rädda för att bli angripna eller bara få syn på en björn i skogen.

– Först och främst så är de inte aggressiva, de går undan för människor när de kommer på ett visst avstånd och försöker att undvika att bli både sedda och att höras för människor, berättar Gro Kvelprud Moen, doktorand på Norges miljö- og biovetenskaplige universitet som genomfört många försök och studerat resultatet.

Undviker människor

I 80 procent av fallen rör sig björnarna bort från människan. I resterande fall ligger de och trycker för att gömma sig, ytterst sällan har man sett björnar vid försöken. Gro Kvelprud Moen anser inte att man behöver vara rädd för björnar i den svenska skogen. Samtidigt förstår hon att det finns en rädsla men menar att forskningsresultaten kan skapa mera trygghet för dem som rör sig i skogen.

– Att björnarna helst drar sig undan människor kan kanske reducera känslan av otrygghet, säger Gro Kvelprud Moen.

Aldrig upplevt aggressivitet

Forskarna har trots de över 400 försöken då de närmat sig björn aldrig upplevt någon aggressivitet från björnarna. Trots det händer det att björnar går till attack men det är i princip bara när de känner sig hotade eller när deras ungar eller ett byte hotas, menar Gro Kvelprud Moen.

– Det sker gärna när hundar är involverade och oftast i jaktsituationer, menar hon.

Undvik snårig terräng

Den som vill slippa att träffa på björnar i skogen ska föra oväsen och undvika snårig, kuperad och allmänt svårtillgänglig terräng där björnar gärna vistas. Det är i alla fall forskarnas råd till de som är rädda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer