Explosionsartad ökning av varg i Tyskland

Fler vargar i Tyskland än i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När vargsymposiet i Vålådalen drog igång idag var en av punkterna en utblick mot Tyskland där man förvånande nog troligen har fler vargar än i Sverige.

Genetikern Anne Jarausch från Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung kunde i ett av de mer intressanta föredragen på Vargsymposiet berätta om den explosionsartade utvecklingen av den tyska vargstammen. För 17 år sedan förökade sig inte vargar i Tyskland men idag räknar man med 46 flockar vilket som mest skulle betyda närmare 400 vargar, en siffra som kan jämföras med Sveriges 34 familjegrupper och 16 revirmarkerande par vilket med samma beräkningsmetod som Tyskland använder betyder något färre än 400 vargar.

– Det har skett en mycket snabb spridning av vargar i Tyskland de senaste 17 åren, säger Anne Jarausch.

Ingen jakt

Trots vargstammens explosionsartade utveckling sker ingen legal jakt i Tyskland, däremot dödas många vargar illegalt och även i trafiken. Men trots de problem som finns tror Anne Jarausch att vargarna kan bli betydligt fler på sikt.

– Det finns potential. En studie som forskare gjort visar att omkring 400 flockar skulle kunna leva i Tyskland då det finns gott om plats för vargar. Sedan beror det på om samhället tillåter fler vargar i vårt land, konstaterar Anne Jarausch.

Varierad attityd

När det gäller attityden till vargar så är situationen varierad i Tyskland, precis som i Sverige.

– Vi har folk som är för vargar och de som är emot, berättar Anne Jarausch och konstaterar att det är jägare och lantbrukare som är mest negativa.

Samtidigt som det i Tyskland finns en rädsla för att vargar ska attackera barn är det också många tyskar som inte ens vet att det finns en tysk vargstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer