Visa alla (2)

Björnar härjar i centrala Los – nu ska tre skjutas

Publicerad

Björnar har uppehållit sig i centrala Los i Ljusdals kommun den senaste tiden. Trots skrämselförsök återkommer de. Nu har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på tre stycken.
– Björnen forcerade en låst dörr till ett förråd, säger Joel Isensköld, enhetschef på Länsstyrelsens Natur- och viltenhet samt Naturvårdsenhet.

En björnhona med två årsungar vill inte lämna Los trots skrämselförsök. Istället återkommer de både dag som natt för att leta föda och ställa till med oreda. De har bland annat varit uppe på en farstubro och även tagit sig in i ett låst uthus.

– Risken för allvarlig risk för människor ökar, och honan habiliterar ungarna så även när hon stött bort dem kan ungarna komma tillbaka, säger Joel Isensköld.

Rädda bybor

Flera rapporter från boende som känner sig rädda har kommit in till både Länsstyrelsen och polisen.

– Det är inte roligt att behöva passa sig när man ska ut. Det är som att något ska behöva hända innan björnarna tas om hand, säger Lena Nilsson, boende i Los.

Här forcerar björnmamman dörren till en byggnad i Los under natten mot tisdagen den 28 maj. I höger bildhalva syns även en björnunge. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Såg sex björnar

Och det är inte bara två björnar som har setts till i Los. Lena Nilssons dotter Madeleine Nilsson såg sex stycken på flera platser under samma dag i början av maj – en björn med två ungar, en björn med en unge och en ensam björn.

– Mamman med två ungar gick mitt på gårdarna och över vägen, de var helt lugna och gick kanske fem, tio meter framför bilen. Vi var lyriska, men det är sinnessjukt att det är så här, säger Madeleine Nilsson.

En annan björn skjuten

Länsstyrelsen ser nu ingen annan utväg än att bevilja skyddsjakt på de tre björnarna för att förhindra att någon allvarligare skada inträffar. Skyddsjakten kommer att pågå från den 28 maj fram tills den 4 juni. Polisen sköt en björn i Los i början av maj.

Björnar har ställt till med problem i Los även tidigare år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer