Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en besvärlig promenad. Synskadade Lars Engberg välkomnar lagskärpningar men har en enklare lösning på problemet med felparkerade elsparkcyklar. Foto: Arvid Jansson/SVT

Blinde Lars har fått nog av elsparkcyklarna: ”Ni kan bättre, Gävlebor!”

Publicerad

Lars Engberg saknar syn helt och hållet men promenerar ändå dagligen mellan hemmet i Andersberg och jobbet i centrala Gävle. Den vita käppen hjälper honom för det mesta, men flera gånger har han stupat över slarvigt parkerade elsparkcyklar.

– Jag har fått skrapsår och blåmärken, det är ganska otrevligt, säger han.

Förra regeringen skärpte lagarna kring elsparkcyklar. Det är numer förbjudet att framföra dem på gångbanor och trottoarer. De får heller inte parkeras på gång- och cykelbanor, då har kommuner rätt att beslagta elsparkcyklarna. Den möjligheten har dock inte Gävle kommun nyttjat en enda gång.

– Vi har inte hunnit få resurser än, förklarar Johan Larsson, enhetschef på Gävle kommun.

Elsparkcyklar i Gävle

Till våren räknar Gävle kommun med att ha en insamlande organisation igång.

Lars Engberg, som också arbetar som ombudsman på Synskadades riksförbund, menar att det är brådskande att komma till rätta med felparkeringarna. Hör honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Gävle

Mer i ämnet