Lillbocken axlar den tunga rollen i stället Foto: Erik Engelro/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bocken återuppstår inte

Publicerad

Gävlebocken återuppstår inte. Det har politikerna i Gävle beslutat gemensamt.

Samtliga politiska partier i Gävle kommun har enats om att den nedbrunna Gävlebocken inte byggs upp på nytt.

– Vi kommer istället att flytta upp lill-bocken som har gjorts av den naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan. Vi flyttar den för att ta vara på gävlebornas engagemang, säger kommunstyrelsens ordförande Inger KällgrenSawela (M).

Lill-bocken ersätter

Lillbocken axlar den tunga rollen i stället.

På tisdagen fattade samtliga partier i Gävle beslut om att Gävlebocken inte kommer att byggas upp på nytt. I stället kommer lill-bocken, som varje år byggs av elever vid den naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan, att flyttas upp till hägnet på Slottstorget i Gävle.

– Att bygga en ny bock tar lång tid och det kräver mycket skickliga hantverkare. Det är inte rimligt att hinna ta fram en ny bock och det kostar för mycket pengar, säger Inger KällgrenSawela.

Kommer att bevakas

Lill-bocken, som redan idag är placerad på Slottstorget, kommer att flytta in i det kameraövervakade hägnet under veckan.

– Den lilla bocken kommer att flyttas så snart skelettet av den nedbrunna bocken har rivits, och kommer att bevakas. Webbkameran på visitgävle.se kommer att gå igång, men däremot har lill-bocken inte åldern inne för att twittra och göra uppdateringar i sociala medier, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet