Förskoleläraren Frida Stridh är glad över utomhustaken, men skulle vilja se fler. Foto: Lari Honkanen/SVT

Bollnäs kommun tar UV-strålning på allvar – förskolorna en prioritet

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs kommun har som ett miljömål att minska invånarnas exponering för solens skadliga strålar på offentliga platser. Första prioritet har getts till förskolor och lågstadium. 

Samtliga skolor och förskolor har nu solskydd, berättar Per-Erik Karlsson, fastighetsförvaltare. De kan vara i form av utomhustak, pergolor, parasoller eller träd – allt som ger skugga.   

Frida Stridh är förskollärare på Graningeskolan. Hon är positiv till solskydden, men skulle vilja se fler. På innergården där hon jobbar finns bara ett utomhustak och det är inte tillräckligt, anser hon.

– Det är jättebra att barnen har möjlighet att gå undan. Men det här ger bara skydd en viss stund på dagen, beroende på hur solen ligger, säger Frida Stridh.

Solskydden ingår i miljömålet kallat strålsäker miljö, och är ett av 14 lokala miljömål. Dessa kommer från länets regionala miljömål, men är frivilliga för kommunerna att översätta till lokal nivå.

Per-Erik Karlsson tror att satsningen är ganska unik för Bollnäs.

– Man brukar titta sig omkring på andra kommuner, och där är det nog inte lika stort satsat som just här, på utemiljö och läromiljö utomhus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.