Nicolas Orozco och Sara Lennmalm är samhällsplanerare på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Bostadsbrist i Gävleborg – stora utmaningar väntar kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av länets kommuner har bostadsbrist. Och trots att det byggs på många håll och byggen planeras, så väntar stora utmaningar för kommunerna i framtiden.

Det är länsstyrelsens årliga bostadsrapport som visar på bostadsbristen i länet. Gävle, Hudiksvall och Sandviken är särskilt utsatta och uppger att man har bostadsbrist i hela kommunen, i centralorterna och i kommunens övriga delar, det vill säga landsbygden.

Bara Nordanstigs kommun har ett överskott på bostäder.

Ont om bostäder i centralorterna

Åtta av tio kommuner uppger att det råder bostadsbrist i centralorterna. Nordanstig och Hofors bedömer dock att bostadsmarknadsläget är i balans i de centrala delarna av kommunen.

Många kommuner uppger också att det inte kommer att lyckas bygga bort bostadsbristen inom de närmaste åren.

”Oroande”

– Underskottet på bostäder är oroande eftersom det slår särskilt hårt mot hushåll som är nya på bostadsmarknaden, hushåll med lägre inkomster och människor som har behov av en särskilt anpassad bostad, säger Sara Lennmalm, som är samhällsplanerare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Lennmalm säger också att det är just byggandet av bostäder till alla människor i kommunerna som är en av de största utmaningarna för bostadsmarknaden i länet.

Årlig enkät till kommunerna

Det är Boverket som varje år skickar ut en bostadsmarknadsenkät till kommunerna i landet. Länsstyrelserna har sedan i uppdrag att analysera svaren och göra en bedömning av läget på bostadmarknaden.

Här kan du läsa årets rapport för Gävleborgs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.