Bostadspriserna planar ut i Gävle

Uppdaterad
Publicerad
Priserna på villor och bostadsrätter har stigit under 20 års tid. Men nu ser det ut som att det blir mer av köparens marknad.

Det är lunchvisning på en lägenhet med två rum och kök i centrala Gävle. Fem spekulanter har anmält intresse av att komma på visningen. En uteblir men en oanmäld spekulant dyker upp i stället. Det är bara några dagar sedan de mest aktuella siffrorna på bostadsmarknaden i Gävle kommun, och priserna på alla slags på villor och lägenheter hade sammantaget sjunkit med drygt två procent under den senaste tremånadersperioden. Frågan är om det är köparens marknad just nu?

– Absolut, tror Erik Hintze, en av dagens besökare på visningen.

Han har gått på visningar i tre månader och har märkt att det är skillnad på hur budgivningarna utvecklar sig. Manne Pettersson, mäklaren som säljer just den här tvåan i centrala Gävle, bekräftar att köpbeteendet ändrats och att det första budet kan ligga under utrop.

Knappast dramatik

Men något dramatiskt prisfall i Gävle tror Manne Pettersson inte på – alldeles oavsett att kravet hur mycket den som tar ett nytt bolån ska amortera skärps ytterligare i vår, där den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare en procent utöver dagens amorteringskrav. Och det behöver inte vara negativt att marknaden planar ut.

– Det har varit en uppgång under 20 år. Då kan det vara ganska sunt att det slutar siga.

Inte orolig

Erik Hintze, framtida innehavare av en bostadsrätt i Gävle om allt går som det ska, är heller inte särskilt orolig över att bli sittande med lån som är högre än marknadsvärdet på hans lägenhet.

– Tanken är väl att man ska ha den ett tag, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer