Räddningstjänsten tar hjälp av kranbilar under branden i tiovåningshuset i Gävle. Foto: Stefan Larsson/SVT

Brand i flerfamiljshus i Gävle – ytterligare ett hus utryms

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen rasade branden i ett stort flerfamiljshus på Öster i centra Gävle fortfarande. Hela fastigheten har evakuerats, och lördag eftermiddag kom besked om evakuering av ytterligare en byggnad som tillhör det branddrabbade lägenhetshuset.

Polisen söker nu vittnen och branden rubriceras som grov mordbrand. På lördagskvällen uppgavs branden vara under kontrollerade former, men inte under full kontroll.

På fredagskvällen uppgav räddningstjänsten att ett förråd brann på våning nio. Branden spred sig sedan och räddningstjänst från flera orter i länet samt Uppsala, Tierp, Borlänge och Stockholm kallades in för att hjälpa till. Våning sju till tio evakuerades först, sedan ner till våning fyra under natten. 

Polisen spärrade av

Ett större område kring fastigheten är helt avspärrat. På lördagsmorgonen var branden fortfarande utom kontroll och man tvingades avsluta rökdykningen. Enligt räddningstjänsten är delar av byggnaden så pass skadade att de riskerar att kollapsa.

Höghusbrand i Gävle

– Nu har det brunnit så länge att taket är försvagat och det rasar delar, säger räddningsledare Tommy Johansson.

Strax efter klockan 08 togs beslutet att låta de översta våningarna, nio och tio, brinna ut. Hela fastigheten är utrymd, och arbetet handlar om att med hjälp av kran kapa väggarna så att branden inte sprider sig neråt via fasaden, som innehåller cellplast.

Spridningsrisken under kontroll

Vid tiotiden bedömde räddningsledare Tommy Johansson att branden var under kontroll i den mån att den inte kommer sprida sig mer, medan de översta våningarna får brinna ut.

– Vi kommer bli kvar ett antal timmar till. På nionde och tionde våningen blir det totalskador, sedan kommer det bli en del vattenskador. Vi riktar in oss på att rädda våning ett till åtta i så stor utsträckning det går, säger han.

Styrkor från Söderfors och Falun förstärker, tillsammans med ledig personal som kommit in. Under dagen kommer fler enheter från Uppsala och Stockholm att bistå.

Ytterligare byggnad utryms

Strax efter klockan 14 kom besked om evakuering av ytterligare en byggnad, sammanbyggd med det branddrabbade lägenhetshuset och som består av tre våningar. Detta då rasrisken från takdelen av det brinnande huset är ”överhängande”.

– Det finns en risk att nedfallande delar går igenom taket, säger Ali Reki, inre befäl vid räddningstjänsten.

Takdelen på det stora lägenhetshuset har på lördagseftermiddagen brunnit bort helt.

– Den tionde våningen är borta. Branden har minskat och det finns inte så mycket mer kvar som kan brinna, säger Ali Reki.

”Stäng fönster och ventilation”

Strax efter klockan 16 meddelade polisen att även det mindre lägenhetshuset var utrymt.

– Men vi har fortsatt problem med att nyfikna boende i närområdet står med fönster och dörrar öppna. Vi uppmanar dem att inrymma sina lägenheter och stänga fönster, dörrar och ventilation, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen i region Mitt.

Kyrkans hus öppnar upp sina lokaler i Gävle för de drabbade i branden.

Utreder grov mordbrand

Det är ännu oklart vad som är orsak till branden. En förundersökning gällande grov mordbrand har inletts, men polisen har ingen misstänkt i nuläget. Man har också inlett en så kallad särskild händelse, eftersom branden är så omfattande. Polisen vill få kontakt med personer som gjort iakttagelser kring brandplatsen.

Räddningstjänstens inre befäl på lördag kväll, Ali Reki, sade vid 20-tiden att branden inte är under full kontroll, men är under kontrollerade former.

– Prognosen är att vi jobbar på hela natten, så får vi se hur läget är imorgon bitti, sa Ali Reki till SVT.

Foto: Stefan Larsson/SVT

Artikeln kan uppdateras

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghusbrand i Gävle

Mer i ämnet