En traktor hjälper till med släckningsarbetet i det branddrabbade området runt Färila. Foto: TT

Så är brandläget torsdag eftermiddag i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

– Branden vid Nötberget jobbar vi nu enbart med markpersonal, och det har lugnat ner sig så pass att vi har kunnat omdirigera folk till andra brandplatser, säger räddningsledare Robert Strid, på torsdagseftermiddagen.

Vid området kring Enskogen så brinner det som mest intensivt i den södra delen.

– Störst problem har vi med Ängrabranden, säger Robert Strid. Det handlar om elden i söder och öster av det området som nu börjar närma sig begränsningslinjerna som vi har satt upp.

Skogsbränderna sommaren 2018

Besvärliga dagar

Räddningsledningen hade på förhand gjort antagandet att onsdag/torsdag skulle var besvärliga dagar den här veckan, med tanke på värme och vind. Hittills har det mesta fungerat planenligt, men räddningsledaren påpekar att det ännu är många timmar kvar av intensiv värme.

Evakuerade

Förutom de boende i Huskölen, med omnejd, som idag på eftermiddagen har fått återvända hem, så har inga ytterligare beslut om att häva evakueringar tagits.

– Vi kommer dock att låta ett 20-tal personer få åka till sina hem i de evakuerade områdena, med eskort, under kvällen och morgondagen, säger Robert Strid. Det handlar om personer som behöver hämta exempelvis mediciner.

Förstörda byggnader

Under dagen har man genomfört inventering av byggnader i brandområdenan. Av 38 kontrollerade byggnader så är 22 förstörda av elden och 16 står kvar. Men det är ändå bättre än befarat, säger Robert Nilsson, som är restvärdesledare och som inventerat fastigheterna under dagen, till P4 Gävleborg

– Men det ser trots allt ser bättre ut än vad man hade kunnat vänta, säger han till P4.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet