Ett brandflyg kör in för att släppa dryga 6000 liter vatten över skogarna i Hälsingland. Foto: SVT

Bränder fortsätter blossa upp i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Gävleborgs län fortsätter i stor skala. Måndagens skyddsbränningar vid Enskogen i Ljusdals kommun har inte gett effekt och nya försök väntas ikväll.

Det fortsätter brinna i skogen i Hälsingland. Under tisdagen har brandmän från Polen deltagit i släckningsarbetet. Även ett sextiotal franska brandmän har anlänt till Färila och ska arbeta med bränderna i de nordvästra delarna. 

Vid Enskogen prioriteras den norra delen för att få färdigt begränsningslinjen. Måndagens skyddsbränningar har inte gett effekt. Istället planeras en ny skyddsbränning i norra delarna på tisdagskvällen.

”Skyddsbränningen påbörjades under söndagskvällen men avbröts och släcktes ned under måndagen”, skriver Länsstyrelsen i Gävleborg i en kvällsrapport.

Fortsatt stora resursbehov

Bränderna är långt ifrån släckta, något som blir tydligt när SVT beger sig upp på berget Degerkölen, där SVTs team ser med blotta ögat att nya bränder fortsätter att blossa upp.

Vid Nötberget blossade en brandhärd upp i mitten av området som har krävt resurser från luft och mark under tisdagen, enligt länsstyrelsen. Och vid Ängra fortsätter arbetet med att upprätta begränsningslinje i västra delen av området.

Brandspridningsrisken ser också ut att fortsätta på extrema nivåer. Vädret i veckan väntas bli mycket torrt och varmt, även om regnskurar väntas framåt helgen.

Från klockan 10 på tisdagen är det också eldningsförbud i hela Gävleborgs län, inklusive den egna trädgården.

Möte för evakuerade

På kvällen håller Ljusdals kommun ett informationsmöte klockan 18 för evakuerade och skogsägare i Färila. De väntas få svar på hur lång tid det kan ta innan de kan flytta tillbaka. Det mötet pågick fortfarande strax innan klockan 20.

Räddningstjänsten gav ändå smått optimistiska besked under förmiddagen, men är också beroende av vädrets makter. När vinden vänder så kan läget snabbt ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet
Mer Gävleborg
Mer Nyheter