Hälsingland – ingen dramatisk förändring av brandläget

Uppdaterad
Publicerad

Två brandflyg kommer att användas i Hälsingland idag. Ska framförallt arbeta mot bränderna i Enskogen och Ängra.

Under dagen kommer ett 60-tal polska brandmän att sättas in vid begränsningslinjerna i närheten av Kårböle. Man väntar också förstärkning av ett 60-tal brandmän från Frankrike. Var de kommer att sättas in är inte känt ännu.

Lägesrapporten från räddningstjänsten på plats i Gävleborgs län är att två plan väntas vattenbomba i både Ängra och Enskogen under tisdagen.

– Just nu har vi är runt 200 räddningspersonal och ett antal militärer och samverkande organisationer som arbetar med bränderna, säger räddningsledaren Robert Strid i SVT:s Morgonstudion.

Möte för drabbade

Ljusdals kommun kommer under kvällen att hålla ett informationsmöte för drabbade skogsägare och för de som evakuerats från sina hem.

Kommer de boende kunna återvända hem igen snart?

– Det är en sådan sak som vi kommer ta upp med de boende under kvällen när vi ska träffa dem, säger räddningsledaren Robert Strid.

I Jämtlands län är planen att lämna över till markägarna på torsdag vid lunchtid, men i Gävleborgs län är det inte aktuellt än

–  Vi jobbar med lite längre tidshorisont, svårt att säga exakt. Men åtminstone någon vecka bort. Dessutom jobbar vi med ett dialog med boende, säger räddningsledaren Robert Strid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet