Svenska trävaror står för 10 procent av Sveriges export och efterfrågan är stor även på papper och massa. Foto: TT/Ulf Palm/Pernilla Wahlman/Lars Pehrson.

Skog för 900 miljoner förstörd av bränderna – vedbrist hotar träindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Skog till ett värde av 900 miljoner har förstörts av bränderna, enligt Skogsstyrelsen. Därmed närmar man sig siffran för förlusterna under branden i Västmanland för fyra år sedan då skog för en miljard kronor gick upp i rök. Redan innan bränderna bröt ut rådde brist på virke för förädling av massa, papper och trävaror för byggindustrin.

Bristen på ved kan komma att innebära miljonförluster för massa – och pappersindustrin. Den snörika vintern och bränderna har minskat avverkningen och påverkar till exempel bolaget Stora Enso med en förlust på 125 miljoner kronor.

Södra Wood har nu beslutat att stoppa all avverkning och beredning i sitt område på grund av risken för gnistbildning i den extrema torkan.

Klarar efterfrågan

– Vi har tillräckligt med sågtimmer och klarar efterfrågan från våra kunder än så länge. Men det beror på hur länge det extrema läget håller i sig, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef för Södra Wood, till SVT Nyheter.

Det råder stor efterfrågan på svenskt trä, både i Kina och i EU med rekordhöga priser för skogsvaror. Svensk skogsindustri går bra och står för drygt 10 procent av exporten i Sverige.

Massapriset rekordhögt

Massapriset har legat på en historiskt hög nivå på grund av den globala efterfrågan. Även priserna på papper och förpackningar har fortsatt att stiga, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna. De svenska sågverken har känt av en stor efterfrågan eftersom det råder brist på trävaror, även i den största marknaden som är USA.

– Den stora efterfrågan kan få priserna på råvaror att stiga ännu mer och det kan kompensera för eventuella förluster, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till SVT Nyheter.

– Svensk export gynnas av den undervärderade svenska kronan som ligger ungefär 15 procent lägre mot dollarn än normalt, säger han.

Stora investeringar

Det rekordhöga priset på pappersmassa har fått svensk skogsindustri att investera i nya anläggningar. Södra har byggt en massafabrik i Värö och ett sågverk i Långasjö till ett värde av tio miljarder kronor.

– Än så länge är vi inte oroade för ekonomiska förluster. Nu måste vi sätta säkerheten främst, säger Jörgen Lindquist på Södra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet