Urban Wickman, verksamhetschef för gymnasieskolan i Hudiksvalls kommun, var på plats under rökutvecklingen då brandlarmet havererade. Foto: SVT/Robin Herzog

Bromangymnasiet rökfylldes men brandlarmet gick aldrig igång – ”Det är superallvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En elev tände eld på en papperskorg inne på Bromansgymnasiet toalett under tisdagen. Rökspridningen var stor på skolan, men Hudiksvallsgymnasiets brandlarm gick inte igång.

– Det är superallvarligt. Vid brandrök ska ett högt talande larm gå igång och då träder rutinen igång, men nu gjorde det inte det, säger Urban Wickman, verksamhetschef för gymnasieskolan i Hudiksvalls kommun.

Räddningstjänsten larmades och enligt kommunens tekniker gick även larmet på skolan. Verksamhetschefen för Bromangymnasiet och Urban Wickman befann sig i lokalerna vid rökutvecklingen. Han berättar att i det här fallet fick de förlita sig på räddningstjänsten eftersom inte tekniken fungerade.

”Oerhört förvånande”

Enligt Wickman hade skolan så sent som den 18 oktober en brandövning, och då fungerade allt perfekt.

– Det är oerhört förvånande att det inte fungerade, säger Urban Wickman.

Under onsdagsförmiddagen provades larmet flera gånger och då fungerade allt som det skulle. En utredning har nu tillsats för att reda ut vad som gick fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.