Varannan brandman kunde inte kommunicera på ett tillfredsställande sätt under insatsen i Ljusdal sommaren 2018 visar en ny undersökning som Uppdrag Granskning har gjort. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Varannan brandman kunde inte kommunicera under skogsbranden i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

UG:s stora undersökning bland brandmän och befäl som jobbade med skogsbränderna sommaren 2018 visar att kommunikationen på många sätt havererade under insatsen.

Resultatet av undersökningen visar att hälften av brandmännen i Gävleborg inte kunde kommunicera tillfredsställande med hjälp av räddningstjänstens system.

I undersökningen vittnar flera brandmän om att det hade behövts fler radioapparater. Det fanns inte ens till alla befäl. Dessutom krånglade det med batterier och i flera fall fanns ingen täckning för systemet. Så inte ens när det fanns apparater kunde personalen kommunicera med varandra.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

”När man vill lägga all kraft och taktik på att bekämpa en stor brand vill man inte hålla på och krångla med en radioapparat”, skriver en person som kommentar i enkäten.

Fick använda mobilen

När det interna systemet inte fungerade fick brandpersonalen i stället använda sina egna mobiltelefoner till stor del. 63 procent av alla svarande var tvungna att använda sina egna mobiltelefoner. Bland de som arbetade i Gävleborg var det tre av fyra, 75 procent, som var tvungna att använda sina privata mobiltelefoner under insatsen.

Stora konsekvenser

Brandmännen har också fått svara på om de tror att brister i kommunikation, utrustning eller organisering, påverkade hur mycket bränderna spred sig. 29 procent av de som jobbade i Gävleborg svarar ja. De tror att den dåliga kommunikationen påverkade spridningen.

Om undersökningen:

Uppdrag Granskning har skickat ut en enkät till brandmän och brandbefäl som arbetade med att släcka skogsbränder i mellersta och norra Sverige sommaren 2018.

Drygt 600 personer har svarat.

160 av dem arbetade i Gävleborg och det är svaren från dessa personer som presenteras här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet