Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, berättar att man ska undvika med att släppa in okända som ringer på dörren – det är inte fel att säga nej. Foto: SVT

Ligor bakom åldringsbrott – ett gissel för polisen

Uppdaterad
Publicerad

”Parligan” är bara en av 30-40 ligor inriktade på äldre som härjar till och från i Sverige, och som polisens Circa-grupp försöker följa och kartlägga. De är oerhört brottsaktiva, arbetar snabbt och metodiskt och är väldigt svåra att komma åt, enligt polisen.

Polisens Circa-grupp som funnits sedan 2009 är specialiserad på att kartlägga och följa utländska ligor som utför åldringsbrott i Sverige. Det var den som började med att nysta i den så kallade ”parligan” som Hudiksvallspolisen senare kunde gripa.

– De är effektiva, rör sig över stora områden, och ofta försvinner de lika snabbt som de dök upp. Det är den metoden de använder för att undvika att bli tagna av polis. Åldringsligorna sätter polisen på stora prov, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp.

Ett yrke att stjäla av äldre

Circa-gruppen samarbetar med polisen i andra länder och tillsammans kan de se att många ligor opererar över hela Europa och verkar dra in stora summor pengar.

– När vi tittar på hur mycket pengar som omsätts och hur brottsaktiv man är så rör det sig om väldigt stora summor. Om vi ser generellt på de internationella ligorna som begår åldringsbrott så är det ett yrke de har. Om man tittar på övervakningsfilmer och ser hur de går till väga så är det väl inövat. De försörjer sig helt enkelt på det viset, säger Håkan Carlsson.

Uppmanar att anmäla även försök till brott

Under de tio år som Circa-gruppen funnits har deras arbete lett till att runt 200 gärningsmän dömts till fängelsestraff. Men mörkertalet är stort – många äldre gör inte någon anmälan när de blivit utsatta. De skäms eller orkar helt enkelt inte av åldersskäl.

Det är av stor betydelse för polisen att man anmäler, säger Håkan Carlsson.

– Det är jätteviktigt. Vi lägger ju pussel och för att kunna det behöver vi en anmälan. Det kan vara så att den här obetydliga pusselbiten finns i ett försöksbrott där man inte lyckades, men lämnade spår eller iakttagelser efter sig. Det kan vara väldigt värdefullt för oss och leda fram till att vi griper en sådan här liga.

Åldringsbrott

Circa-gruppen har sedan starten 2009 utrett 2000 åldringsbrott.

200 gärningsmän har dömts som i genomsnitt fått två års fängelse.

Kända ligor som Circa-gruppen sprängt:

  • ”Brevligan”
  • ”Barnbarnen”
  • ”Växlingsligan”
  • ”Elkontrollanten”

Fakta: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.