Greger Ljunggren (M). Foto: SVT

Brottsutredning mot Söderhamnspolitiker stred mot Europakonventionen

Publicerad

2013 inleddes en utredning mot Söderhamnspolitikern Greger Ljunggren (M) och hans två söner. De misstänktes ha fuskat till sig assistansersättning. Utredningen drog dock ut på tiden, först efter drygt fem år kom beskedet att trion friskrivs från misstankar. Nu kritiserar Justitiekanslern utredningstiden.

Det är en av sönerna som har ansökt om ersättning, dels för att han under tre dagar i utredningens inledning var frihetsberövad, men också för att han under drygt fem år fick leva med brottsmisstankar riktade mot sig, som han senare friskrevs från.

Justitiekanslern har granskat utredningen och funnit att den strider mot Europakonventionen som säger att en domstolsprövning ska ske inom skälig tid. Utredningen har enligt JK vid minst fyra tillfällen varit mer eller mindre inaktiv, vid ett tillfälle i nästan ett år.

Komplext ärende, enligt åklagare

Åklagarkammaren i Gävle har försvarat sig med att ärendet har varit komplext och att utredningspersonal har slutat under utredningstiden. Det är dock inte skäl nog, enligt JK, som beslutar att sonen ska få ersättning från Åklagarmyndigheten med 20 000 kronor.

Även JK betalar 6 000 kronor i ersättning för lidandet i samband med frihetsberövandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.