”Det finns ingenting som visar att Microsoft är byggherre och ansvarig för bygget här utanför Stackbo. Om man inte kände till projektet skulle man inte veta vad som pågår”. säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads GävleDala. Foto: Anders Sundin/SVT

Byggnads oroliga för slutna arbetsförhållanden på Microsofts byggen i Gävle och Sandviken

Publicerad

Några av Sveriges största byggarbetsplatser – men knappt någon insyn alls. De förhållandena menar fackförbundet Byggnads råder när Microsoft bygger serverhallar i Gävle och Sandviken. Och att den svenska modellen lyser med sin frånvaro.

– Hade det här varit vilket annat bygge som helst runt om här i GävleDala-regionen så går man in till platschefen, hälsar och berättar vem man är och sen går man igenom säkerhetsrutinerna och går ut på arbetsplatsen för att prata med arbetare och företag, säger Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala.

”Många kommer från östeuropeiska företag”

De båda huvudentreprenörerna har enligt Byggnads underentreprenörer i flera led och där många av byggarbetarna kommer från Östeuropa.

– Man kommer inte hit från andra sidan Östersjön på de premisserna att man är dyrare eller bättre. De är ju här för att de är billiga på ett eller annat vis och då blir jag orolig när jag vet att det är så stor andel utländska, östeuropeiska företag på arbetsplatsen, säger Kim Söderström.

Microsoft svarar per mejl

I ett mejl till SVT Nyheter Gävleborg skriver företrädare för Microsoft: ”Alla våra leverantörer behöver hantera sina anställningar och anställda i full överensstämmelse med tillämpliga lagar och regler. Arbetare vid Microsofts byggen har inte ”munkavel”.

Byggnads har under juni försökt komma i kontakt med arbetare anläggningarna i regionen för att ge information genom att dela ut frukostpåsar. Byggnads fick komma in på området – men inte på själva bygget. Hör Kim Söderström berätta om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.