Från chatten: Ska mitt barn under 6 år testas? Hur kan man tillåta julbord?

Uppdaterad
Publicerad

Många ville chatta med infektionsläkaren Robin Razmi. Läkaren svarade på frågor om allt från vaccination till eventuella restriktioner.

Robin Razmi är läkare och infektionsspecialist på Gävle sjukhus.

Chatta med infektionsläkare Robin Razmi om coronaläget

Nu var chatten slut för idag. Tack för alla bra frågor!

Med vänlig hälsning

Robin

Sven • Räknas en med hypotyreos som riskgrupp?

Hej!

Hypotyreos ensamt räcker inte för att räknas som riskgrupp.

Förälder • Ska mitt barn under 6 år testas eller inte? Och kan hen återvända till förskola vid endast kvarvarande lätta symptom som snuva eller hosta redan efter några dagar eller ska vi vara hemma minst 7 dagar rakt av utan testning vid symptom? Riktlinjerna går isär och är mycket otydliga i framför allt gävleborgs län och skillnaden är väldigt stor i hur mycket vi som föräldrar blir hemma och vabbar framför allt nu på vintern. Alla förskolor verkar tolka riktlinjerna olika, därav fungerar det olika på olika håll i länet för närvarande.

Hej!

Barn under 6 år har fortsatt ingen generell testningsrekommendation. När det gäller rekommendationerna om återvändande till förskolan håller jag med om att det är lite luddiga regler just nu. Detta beror på att man under delar av hösten gjort vissa ändringar.

I det osäkra läge som råder just nu skulle jag rekommendera en försiktig hållning, dvs liknande den som har gällt under större delen av pandemin. Dvs att individer som inte testats ska förhålla sig som om de vore covid-positiva.

Göran 67 år • Hej! Hur farlig är kollektivtrafiken för mig?? Har just vaccinerats med dos 3.

Hej!

Som trippelvaccinerad bör du för närvarande kunna betrakta kollektivtrafiken som säker ur covid-hänseende.

Micke • Hur kan man tillåta julbord på Göranson arena när det börjar sprida sig igen???

Hej!

Jag vill inte kommentera det specifika fallet. Men på ett principiellt plan är det viktigt att komma ihåg att pandemirestriktionerna utgör ett avsteg från de normala. Ett mycket välmotiverat avsteg, visserligen, men likväl ett avsteg. För närvarande är denna typ av sammankomster tillåtna, det finns en beredskap at återinföra restriktioner ifall utvecklingen kräver det.

Trean • Hur är mitt skydd efter tre doser egentligen? Kan jag känna mig trygg?

Hej!

Ditt skydd mot den helt dominerande deltavarianten är gott, beträffande risken att insjukna i allvarlig sjukdom. Jag tycker du kan känna dig trygg. Men pandemin är inte över och det finns andra virus som cirkulerar, så ett visst mått av försiktighet är alltid motiverat så här års.

Karin • Jag skall in och ta en boosterdos av Pneumovacc nu på min hälsocentral, går det att ta dos 3 samtidigt då? Jag är 62 och saknar mjälten.

Hej!

Bra att du väljer att vaccinera dig! Med tanke på din riskprofil (med avsaknad av mjälte) är båda sprutorna angelägna.

För närvarande är rekommendationen att sprutorna separeras tidsmässigt med minst 7 dagar.

Plutten • Kan jag åka å handla fast jag har lite hosta å ont i halsen Använder alltid munskydd å spritar mig Har fått båda sprutorna?

Hej!

Detta kan jag inte rekommendera, då det strider mot gällande rekommendationer. Du bör inte åka och handla om du nyligen insjuknat med luftvägssymtom.

Maria • Konstaterades med Covid 211025. När kan tidigast dos 3 tas?

Hej!

Rekommendationen som gäller är att du ska vänta tills du "tillfrisknat helt" efter din infektion. Eftersom det gått mer än en månad sedan infektionen konstareades räknar jag med att du bör kunna ta din nästa spruta så snart du erbjuds möjlighet.

Maggi • Det verkar dröja för mig att få 3:e vaccin sprutan, hur försiktigt ska jag leva som är i riskgrupp fram tills den är på plats?

Hej!

Räkna med att du har ett gott skydd åtminstone ett halvår efter att du fått din senaste spruta. Efter ett halvår börjar skyddet långsamt avta hos många.

Jag vet inte vilken typ av individuell risk du har för svår sjukdom. Men om du har hög individuell risk och därtill har lång tid sedan senaste dos, skulle jag rekommendera dig att vidta ett visst mått av försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.