Sommarjobbarna både designar och bygger bihotellen som ska stå längs E4:an i Harmånger. Foto: Robin Herzog

Corona stoppade deras sommarjobb inom omsorgen – nu tillverkar de bihotell

Publicerad

I Harmånger finns det ungdomar med ett annorlunda sommarjobb sen coronaviruset satt stopp för flera jobb inom äldre- och barnomsorgen. I sex veckor kommer de att designa och bygga bihotell som ska placeras ut längs med E4:an för att värna om bipopulationen.

30 färgglada bihotell ska pryda ängsmarken nära Bringstaskolans matsal utmed E4:an i Harmånger. De randiga pollinerarna ska få en tryggare framtid i sina nya hem samtidigt som byn ska få sig en färgklick likt den som Delsbo har fått via fågelholkarna som pryder träden längs med väg 84.

– Man gör någonting positivt. Vi behöver ju bin för pollineringen. Det är nödvändigt, säger Angelica Eriksson, en av de 30 sommarjobbarna.

Coronaviruset i Gävleborg

Naturliga bostäder håller på att försvinna

Anledningen till att det satsas på just bihotell i Nordanstigs kommun är för att deras naturliga bostäder som traditionellt sett återfunnits i betesmarker, diken och åkerholmar, håller på att försvinna. Jordbrukslandskapet är nämligen under förändring, och inte bara i Sverige.

Finns det inte några bin som pollinerar försvinner till exempel frukt i fruktdisken tillsammans med kaffe, juice och torkad frukt i müslin.

Starta klippet ovan för att ta reda på mer om bihotellen i Harmånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet