Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkare Shah Jalal om smittan bland vaccinerade i videoklippet ovan: ”Finns en risk” Foto: Markus Dahlberg/SVT

Coronasmitta bland vaccinerade på äldreboende även i Gävle: ”Har inga symptom just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Även på ett äldreboende i Gävle har boende smittats av coronaviruset trots att de är fullvaccinerade. Det berättar smittskyddsläkare Shah Jalal efter att SVT Gävleborg avslöjat att det uppstått ett klusterutbrott på ett äldreboende i Hofors.

SVT Gävleborg berättade tidigare i dag om att åtta boende och åtta i personalen på äldreboendet Hesselgrenska i Hofors blivit smittade av coronaviruset. Detta trots att alla boende är fullvaccinerade. En boende ska också vara svårt sjuk och vårdas på sjukhus, enligt Hofors kommun.

Nu berättar smittskyddsläkare Shah Jalal att det även finns liknande fall i Gävle.

– De mår bra och har inga symptom just nu, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Shah Jalal vill inte berätta vilket äldreboende i Gävle det handlar om.

En viss mängd vaccingenombrott, alltså när en person blir smittad mer än två veckor efter den andra dosen, är förväntade, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, sa statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare i vår.

Se smittskyddsläkare Shah Jalal berätta om coronasmitta bland vaccinerade i videoklippet ovan: ”Finns en risk”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet