Klusterutbrott på äldreboende i Hofors – vaccinerad brukare inlagd på sjukhus Foto: SVT

Coronautbrott på äldreboende i Hofors – vaccinerad boende inlagd på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Åtta boende och åtta i personalen har konstaterats smittade av coronaviruset på ett äldreboende i Hofors. Detta trots att samtliga smittade boende är fullvaccinerade.

Det är äldre på flera avdelningar på äldreboendet Hesselgrenska i Hofors som har blivit smittade. De första fallen upptäcktes den 11 maj hos både de boende och de anställda.

Enligt Hofors kommun ligger också en boende på sjukhus efter att ha blivit smittad.

En viss mängd vaccingenombrott, alltså när en person blir smittad mer än två veckor efter den andra dosen, är förväntade, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, sa statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare i vår.

Hör kommunchefen i Hofors Jonatan Alamo Block om klusterutbrottet på äldreboendet Hesselgrenska i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.