Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg uppmanar att vid minsta sympton låta barnen stanna hemma Foto: Markus Dahlberg/SVT

Covid-19 ökar bland barn och unga i Gävleborg – fördubblats i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Nu ökar smittspridningen bland barn och unga i ålder 0-19 år i Gävleborg. Bara i Gävle har ökningen av covid-19 fördubblats.

I och med ökningen uppmanar nu Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, föräldrar att vid minsta symptom låta barnen stanna hemma. Enligt siffror från Region Gävleborg har de positiva covid-19-fallen hos barn och unga mellan 10 och 19 år ökat mer än hos åldrarna 0–9, men även där har de skett en ökning de senaste två veckorna.

Totalt antal smittade i Gävleborg från mars förra året till och med vecka 11 har knappt 700 barn i åldern 0-9 år testats positiv för covid. I åldern 10-19 är det drygt 2500 positiva fall.

Coronaviruset i Gävleborg

Tydlig ökning i Gävle och Sandviken

– Smittökningen sker i hela Gävleborg, men det finns en  tydlig ökning i Gävle och Sandviken. Smittökningen kan dels bero på att barn och unga är sämre på att hålla avstånd, men det kan också bero på den samhällspridning som skett i och med den brittiska varianten, säger Shah Jalal.

Hör mer i klippt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet