Lars Wesslén, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (58)
Visa alla (58)

Coronaviruset i Gävleborg – senaste siffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Direktrapport · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Myndighetsmeddelande: Följ Folkhälsomyndighetens råd

Region Gävleborg och länets kommuner har under fredagen gått ut med ett myndighetsmeddelande via Sveriges Radio P4 Gävleborg, för att skicka en tydlig signal om det allvarliga läge som länet befinner sig i.

Trycket på vård och omsorg i länet fortsätter att öka. Samtidigt som antalet som kräver sjukhusvård stiger har frånvaron hos personalen gått upp.

– Läget är oroande, inte minst när det gäller bemanningen. Förvärras läget kan vi komma att behöva göra tuffa omprioriteringar för att klara det som absolut måste vara igång, säger kommundirektör Bengt Friberg i ett pressmeddelande.

Uppmaningen till länsborna är att alla ska följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Myndighetsmeddelandet sändes första gången på fredagseftermiddagen och kommer att upprepas under helgen.

SVT · Madeleine Harrati

Omfattande covidsmitta på Sörgården i Bergsjö

Efter provtagning av både boende och personal på Sörgårdens boende står det klart att ett 20-tal äldre bär på covidsmitta. Det skriver kommunen på sin hemsida.

I måndags kunde SVT Gävleborg berätta att ett fall konstaterats på boendet i Bergsjö.

– Vi försöker så långt det är möjligt nu se till att boende inte rör sig i lokalerna. Men det är svårt, i många fall handlar det om personer med en sjukdomsbild som gör dem mycket rörliga. Och vi kan inte låsa in människor, säger vård- och omsorgschef Karin Henningsson.

SVT · Emma Åhlström

Det här vet vi 4/12   

• Totalt 202 (+0 sedan 2/12) personer i Gävleborg har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.   
• 109 128 prover (+917 sedan 3/12) har analyserats totalt, varav 8 252 (+188 sedan 3/12) bekräftats positivt för covid-19         
• 59 (-1 sedan 3/12) personer vårdas just nu på länets tre sjukhus, varav 9 (+0 sedan 3/12) på intensivvårdsavdelning, rapporterar Region Gävleborg.             

Så här ser smittspridningen ut i Gävleborgs kommuner vid senaste uppdateringen 4/12.         
Totala antalet personer med positivt provsvar / döda             

• Bollnäs         
Totalt antal smittade: 617 (+6 sedan 3/12)       

Totalt antal döda: 11   

 Gävle         
Totalt antal smittade: 2 995 (+71 sedan 3/12)     

Totalt antal döda: 72   

• Hofors         
Totalt antal smittade: 330 (+8 sedan 3/12)       

Totalt antal döda: 5   

• Hudiksvall       
Totalt antal smittade: 992 (+14 sedan 3/12)     

Totalt antal döda: 27    

• Ljusdal         
Totalt antal smittade: 315 (+14 sedan 3//12)          

Totalt antal döda: 7   

• Nordanstig         
Totalt antal smittade: 192 (+34 sedan 3/12)     

Totalt antal döda: 4   

 Ockelbo         
Totalt antal smittade: 139 (+1 sedan 3/12)        

Totalt antal döda: 5   

 Ovanåker        
Totalt antal smittade: 353 (+2 sedan 3/12)     

Totalt antal döda: 12   

 Sandviken        
Totalt antal smittade: 1 105 (+19 sedan 3/12)      

Totalt antal döda: 31   

 Söderhamn         
Totalt antal smittade: 868 (+14 sedan 3/12)          

Totalt antal döda: 23   

Siffrorna baserar sig på statistik från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Region Gävleborg. Antalet döda är siffror tagna från Folkhälsomyndigheten och uppdateras varje dag klockan 14.00. Antalet döda per kommun kommer från Socialstyrelsen och uppdateras måndagar. 

• Här hittar du alla restriktioner som gäller i Sverige under coronapandemin. Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.

SVT · Joel Jacobsson

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fjärr- eller distansundervisning inom gymnasieskolan

Rekommendationen gäller så väl i Gävleborgs län som i resten av Sverige och kommer i skrivande stund att råda från den 7 december till den 6 januari 2021.

Gymnasiesärskolan ingår inte i rekommendationen.

Läs mer här.

SVT · Robin Herzog

Omstrukturering av förskolan ett steg närmare i Hudiksvalls kommun

På torsdagen den 3 december fattade lärandenämnden beslut att anta inriktningsbeslutet och genomförandeplanen för förskolan som presenterades tillsammans med utredningen om förskolans lokalstruktur tidigare i höst.

Det betyder att kommunen bland annat är ett steg närmare att bygga fem förskolor för 105 miljoner kronor, en historiskt stor förskolesatsning i kommunen.

Läs mer om förskolesatsningarna här och här.

SVT · Robin Herzog
SVT · Emma Åhlström

Så ska regionen underlätta covidvaccinering

Vid en presskonferens på fredagen kom beskedet att regeringen avsätter 300 miljoner kronor till regionernas vaccinationsarbete. Statsminister Stefan Löfven klargjorde att vaccinet kommer att vara gratis.

I Region Gävleborg välkomnar man beskedet från regeringen. Regionen kommer att satsa på två åtgärder, utöver avgiftsfrihet: Fria sjukresor och vaccinering i bostaden. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Beskedet att regeringen nu går ut och meddelar att man ger omfattande ekonomiskt stöttning till alla Sveriges regioner är verkligen glädjande. Det stödet kommer att komma mycket väl till pass, säger Jan Lahenkorva (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, i pressmeddelandet.

SVT · Erika Arnadottir

Lokala nyheter endast för Gävle eller???????

Siv Frisk

Hej Siv! SVT Nyheter Gävleborg är till för hela länet och för alla som bor i länet. Att vara nära och relevanta för er är vårt mål varje dag.

/Emma

SVT · Emma Åhlström

Munskydd-handhavande : hypotetiskt- Antag att jag vid användning av munskydd får covidvirus som fastnar i skyddets utsida. Väl tillbaka till bilen tar jag av mig det och lägger det på passagerarsätet. Frågor: fastnar dessa virus på munskyddets utsida? Smittar det i bilen? Hur länge lever viruset i munskyddet?

Arne Jansson

Hej Arne!

Här har vi på SVT gjort ett jobb kring munskydd. Och här är ett annat. Hoppas det kan hjälpa dig!

/Emma

SVT · Emma Åhlström

Snälla! Ställ in all gruppundervisning inom fritidsverksamheten som t.ex. Kulturskolan i Gävle kommun. Barn är inte drivande i smittan men de smittar likväl. Spelar ingen roll hur stor eller liten risken för smitta är då det räcker med att en person smittar. Alla aktiviteter som inte är absolut livsnödvändiga bör sättas på paus i denna allvarliga situation. Barn smittar dessutom lättare varandra om de träffas ifrån olika skolområden vilket sker i sådana verksamheter. Man utgår hela tiden ifrån barnens bästa men var finns personalperspektivet? Nästan alla kulturskolor i länet har tagit sitt ansvar i detta och ställt in utom Gävle! Det är skamligt!

Henry Åkesson

SVT rapporterade · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet