Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vaccinationssamordnaren Tina Mansson Söderlund om hur dåliga vägar kan påverka möjligheten till coronavaccinering i hemmet. Foto: SVT,TT montage

Dåliga vägar kan stoppa coronavaccinering inom Gävleborg – ”Högst troligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hemsjukvården i Gävleborg har nyligen börjat vaccinera riskgrupper mot coronaviruset i hemmet, men länets dåliga vägar kan hindra människor från att få den hjälpen. Vaccinet från Pfizer som Region Gävleborg har tillgång till just nu får inte utsättas för skakningar.

Skicket på vägnätet i Gävleborg får kritik och nu kan potthål och tjälskador bokstavligen stoppa coronavaccineringen.

– Om man bor i glesbygd där det är väldigt dålig väg och det skakar väldigt mycket under transporten så tål inte det här vaccinet det, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinationssamordnare på Region Gävleborg.

Om transporten av vaccinet inte kan utföras måste patienten själv ta sig till ett vaccinationsställe.

– Men det kommer nya sorter och där finns inte stötkänslighet med som en försiktighetsåtgärd så det kommer att se annorlunda ut framåt, säger Tina Mansson Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet