Bron över Ljusnan i Järvsö skulle försvinna under vatten vid ett dammbrott längre uppströms. Landshövding Per Bill, Olle Björk från räddningstjänsten i Ljusdal och övningsledare Per-Åke Svensson ska därför tillsammans med 500 personer öva inför en katastrof. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Damm i Ljusnan på väg att brista i stor katastrofövning

Publicerad

Lossendammen i Härjedalen riskrar att brista, i så fall kan Ljusnan stiga med åtta meter och flera samhällen i länet hamna under vatten. Det är scenariot när myndigheter ska genomföra en stor katastrofövning under onsdag.

Larmet gick redan under tisdagen: Lossendammen riskerar att brista. De enorma vattenmängderna hotar samhällen längs Ljusnan genom Hälsingland.

– Det innebär att vattnet tar med sig vägar, järnväg och kanske elförsörjning som finns längs Ljusnan. Teleförbindelser och färskvatten i våra tätorter kan påverkas, så det får väldigt stora konsekvenser, säger Per-Åke Svensson, övningsledare vid Länsstyrelsen.

Lyckligtvis är det ett övningscenario inför en jättelik, teoretisk katastrofövning som genomförs i hela länet med under hela onsdagen på initiativ av Länsstyrelsen i Gävleborg, syftet är att förstärka krisberedskapen.

Bostadsområden under vatten

Ljusdals kommun hör till områdena som skulle påverkas direkt.

– Vissa delar av kommunen kommer att drabbas av höga vattenflöden som berör flera bostadsområden, säger Olle Björk, övningsledare vid Ljusdals räddningstjänst.

500 personer deltar från samtliga kommuner i länet, Länsstyrelsen i Jämtland och Gävleborg, blåljusmyndigheter, försvaret och energibolag med flera.

Flera kommuner påverkas

Att hela länet deltar beror på att många kan komma att påverkas av en liknande katastrof.

– Först tror man att det mest rör Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn men ju mer man tänker på det så ska flera tusen personer evakueras, äldreboenden utrymmas, och det betyder att de ska till boenden i någon annan kommun som är över vatten. Och när man tänker igenom allt så slutar det med att man måste tänka på boskap på en bondgård som står under vatten, de måste också evakueras, säger Per Bill, landshövding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.