Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag hade mitt första förhöjda PSA-värde när jag var 55 år och då hade man upptäckt det tidigare och då hade det inte spritt sig, säger Hans Joelsson som fick sitt cancerbesked 2007 Foto: Julia Frost-Nylén

Därför dröjer tester för prostatacancer i Gävleborg

Publicerad

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige men ännu så finns det ingen organiserad testning i Gävleborg för att upptäcka sjukdomen.

2021 sa Region Gävleborg att en omfattande testning av 500 män årligen i åldrarna 50-74 för prostatacancer skulle påbörjas och väntades då vara igång vid årskiftet 2022 – men fortfarande har ingenting hänt.

Prostatacancerföreningen: ”Tagit för lång tid”

Hans Joelsson är sekreterare för prostatacancerföreningen och företräder patientgruppen i vårdprocessgruppen som arbetar med att ta fram testningen och han tycker projektet tagit för lång tid.

– Jag hade mitt första förhöjda PSA-värde när jag var 55 år och då hade man upptäckt det tidigare och då hade det inte spritt sig, säger Hans Joelsson som fick sitt cancerbesked 2007.

Juridiska problem ligger bakom

Tanken är att en kallelse skickas ut till männen och att de därefter får ta ett PSA-prov för att se om de har förhöjda värden vilket kan visa på en risk för prostatacancer. Systemet tas fram tillsammans med de sju regionerna som ingår i sjukvårdsregion Mellansverige, där Gävleborg ingår. Men beslutet att göra ett gemensamt system har lett till problem.

– Då har vi stött på juridiska bekymmer med att skicka patientdata mellan våra olika regioner, berättar Andreas Norinder, urolog vid Gävle sjukhus och ledamot i vårdprocessgruppen. Först i somras fick projektet grönt ljus.

Hade det varit enklare om man hade jobbat region för region?

– Det hade kunnat gå snabbare men nu har vi redan beslutat oss för att göra det här. Man har också räknat på det och det är mer kostnadseffektivt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.