Miljöpsykologen: ”Kompensation är inte lösningen på klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Människan har en tendens att hantera klimathotet på samma sätt som sina sociala relationer. Men det räcker inte när det handlar om att komma till rätta med klimathotet. Den teorin lanserar två miljöpsykologer vid Högskolan i Gävle i en nyligen publicerad artikel.

I artikeln i tidskriften Frontiers in Psychology presenterar miljöpsykologerna Patrik Sörqvist och Linda Langeborg sin teori om problemen med att lita på kompensation för att komma till rätta med miljöproblemen.

För när det handlar om miljön går det inte att släta över våra felsteg som man kan göra i det sociala samspelet, menar gävleforskarna.

Klimatkrisen

– Klimatkompensation kan ofta vara något bra, men problemen som uppstår är när människor använder sig av klimatkompensation som ett verktyg för att rättfärdiga ett beteende som kan vara skadligt för miljön, menar Patrik Sörqvist.

Hör Patrik Sörqvist berätta mer om varför vi ofta tänker fel och vad han tror behövs för att ändra vårt sätt att tänka i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet