Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken, kände inte till från start vilket företaget var som ville köpa mark i Tunaomårdet. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Kommunalrådet i Sandviken om hemlighetsmakeriet på Microsoft: ”De gick under kodnamn Aqua”

Uppdaterad
Publicerad

Under förhandlingarna med Sandvikens kommun gick Microsoft under kodord som ”Aqua” och även här var hemlighetsmakeriet stort. Det bekräftar kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström (S).

Ni kände inte heller till att det handlade om Microsoft?

– Nej, de gick under kodnamn ”Aqua”, säger Peter Kärnström (S).

Vad tycker du om det?

– Jag är inte så bekväm med kodnamn eftersom vi är en offentligt förvaltning. Men jag kan ha viss förståelse för när företag vill bevara sina affärshemligheter.

Problemen mindre i Sandviken

Men ett sedan länge planerat industriområde underlättade etableringen och gjorde problemen för de boende i Sandviken mindre enligt honom. Kanske spelar deras mångåriga relation till ett annat globalt företag, Sandvik, en stor roll.

– Vi är vana vid att ha en stor industri i vår kommun, det kan vara en förklaring. En annan förklaring är att vi redan hade planlagd mark i Tuna och slapp mycket av det som man behövde göra i Gävle, säger Peter Kärnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.