De rumänska paren bor i nybyggda, stora villor i Tanderei i Rumänien. Nu åtalas de för en mängd brott mot åldringar i Sverige. Foto: Polisen

Rumänska ligor blir rika på äldrebrott i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, två gifta par, misstänkta för att ha lurat sig in hos mer än 30 äldre personer och stulit deras guld- och värdesaker, åtalades idag onsdag vid Hudiksvalls tingsrätt. SVT Gävleborg kan nu avslöja hur den så kallade parligans systematiska brottslighet har gett dem ett liv i lyx.

De två äkta paren bor en liten stad i östra Rumänien, i varsina stora nybyggda villor. Det är hus som med rumänska mått ser ut att ha kostat mycket pengar att bygga.

Under perioder bor de inte i sina villor. Polisens kartläggning visar nämligen att de reser runt i Europa för att tjäna pengar, men inte genom att ha ett vanligt arbete. Under en månads tid reste de till exempel runt i södra och mellersta Sverige och lurade sig in hos gamla människor, berättar polisens utredare i Hudiksvall, Roger Wiik.

– De har lurat sig in i deras bostäder genom att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få fylla på en flaska vatten eller sagt att hon är utsvulten och ber om något att äta. Medan hon fått vatten eller mat har den andra kvinnan gått in och rensat bostaden på guld, pengar och värdesaker.

Ett utbrett tillvägagångssätt för kriminella rumäner

Roger Wiik har haft god hjälp av den rumänska polisen som menar att de här paren inte har några arbeten i Rumänien. De har identifierat flera andra par som bor i samma område och som lever på samma sätt som parligan.

– De har begått de här brotten från Ulricehamn i söder upp till Hudiksvall i norr. Vi vet inte hur de har hittat de här gamlingarna, men antagligen har de lärt sig att se hur äldre människor bor. Det kanske står en rullator utanför dörren eller så chansar de bara, säger Roger Wiik.

Bevisningen – tömd mobilinformation

Hudiksvallspolisen grep de två paren i december 2017 efter tips om en efterlyst bil. De anhölls misstänkta för över 200 åldringsbrott, men släpptes mycket på grund av att en av kvinnorna var höggravid och att det saknades bevis. Vid det tillfället kunde dock polisen tömma deras telefoner på information som gav svar på vad polisen misstänkt och de båda paren blev internationellt efterlysta. Ett av paren dök upp frivilligt hos Hudiksvallspolisen medan det andra paret greps av dansk polis vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.

– Vi kunde med hjälp av telefonmaster se hur de hade rört sig och att det stämde med platser och tidpunkter för var åldringsbrotten hade begåtts. Vi kunde se att de, via en bokningssajt, hade bokat boende mellan de aktuella brottsplatserna. Av de över 200 brotten valde åklagare att väcka åtal i 34 fall. Det äldsta offret är 98 år gammal. Några har också hunnit avlida sedan det här uppdagades, säger Roger Wiik.

Erkänner brott

Samtliga av de misstänkta har i förhör erkänt att de har utfört den här typen av brott.

– Åtminstone tre av fyra har sagt i förhören att de ångrar sig. Det är bedrövligt vad de har utsatt de här gamla människorna för. På deras Facebookssidor kan man se hur de stoltserar med sedelbuntar i händerna, hur de äter på fina restauranger och lever ett liv i lyx på gamlingars pengar, säger Roger Wiik.

34 åtalspunkter mot de båda paren

Sammanlagt består åtalet av 34 olika punkter gällande 22 fall av grov stöld och 12 fall av försök till grov stöld.

Rättegång väntas hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom två veckor.

Här skedde brotten mellan 13/11 – 8/12 2017

Hultsfred

Viresrum

Braås

Växjö

Emmaboda

Jämjö

Laholm

Förslöv

Båstad

Sandared

Tenhult

Forserum

Nässjö

Anneberg

Bjursås

Rättvik

Edsbyn

Näsviken

Hudiksvall

Norrala

Gävle

Kristinehamn

Säby Allén

Götene

Vara

Skara

Skillingaryd

Oxelösund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.