Foto: SVT

De livsfarliga bilarna i trafik igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal bilar och husvagnar med körförbud har under onsdagen återigen körts genom Gävle. Den här gången till ett skogsområde mellan Bomhus och Furuvik.

– Vi hade ingen aning om detta, säger John Köhler, lokalpolisområdeschef Gästrikland, när han får reda på att EU-migranternas läger på Alderholmen idag var helt tomt på fordon och människor.

Igår berättade vi hur en karavan med bilar och husvagnar, samtliga med körförbud, kört genom Gävle med polisens goda minne. Det var när ett läger med EU-migranter tömdes i Sätra och fordonen kördes till en tidigare lägerplats på Alderholmen i Gävle,

Det rör sig om 18 bilar och 14 husvagnar med körförbud. SVT Nyheter Gävleborg har granskat vilka som äger de här bilarna och var de kommer i från.

Bilmålvakter äger de flesta

De flesta fordonen ägs av så kallade bilmålvakter, det vill säga en ägare som har en mängd bilar registrerade hos Transportstyrelsen.

Till exempel har en 29-åring med en adress på Brynäs totalt 26 bilar, varav fyra används av dem som körs i Gävle. En 48-åring i Forsbacka står registrerad på 56 fordon hos Transportstyrelsen, tre av dem har vi hittat i lägren på Alderholmen och i Sätra.

En bil av dem SVT Nyheter Gävleborg kontrollerat drar till sig extra uppmärksamhet, en Volvo V40. Den beslagtogs av Gävle kommun i juni i år och kördes till en bilskrot som kommunen och polisen har avtal med. Ändå verkar den fortfarande rulla på vägarna i Gävletrakten.

Bilen har varit på skrotfirman

Vi har varit i kontakt med den aktuella bilskroten och där bekräftar man att den aktuella Volvon lämnades in av kommunen – men att den då saknade registreringsskyltar.

Det lämnar två alternativ till förklaring att den nu verkar rulla på Gävles gator. Antingen har bilen förts ut från bilskroten igen och försetts med skyltar, eller också är det en annan, likadan bil, som fått de gamla skyltarna

Det var när SVT Nyheter Gävleborg ville kolla chassinumret på den aktuella Volvon, på Alderholmen i Gävle, som det visade sig att den bilen, och alla övriga fordon var borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranternas bilar

Mer i ämnet