Liberalens förslag till nytt sätt att betala skatt: ”Hej! Jag vill betala skatt tre månader per år i Järvsö. Kan jag få göra det, tack?” Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Förslag: ”Delad skatt” kan rädda turistpopulära kommuners ekonomier

Uppdaterad
Publicerad

Människor bor flera månader om året i sina fritidshus. De sliter på vägar och söker bygglov. Men de betalar inte för sig, eftersom de bara skattar i sin hemkommun. Detta vill Lina Nordquist (L) och flera andra riksdagsledamöter ändra på.

Lina Nordquist (L) är uppvuxen i Söderhamn, Hälsingland, men bor i Uppsala. På båda platserna, och i hela landet, har hon sett hur huspriserna stiger i attraktiva områden.

– Många populära platser, älskade bygder och turistorter har massor av människor som tycker om att komma dit. Men de personerna kan inte bidra med skatt, som skulle behövas. Kommuner riskerar att få in mindre skatt för att det är en plats som många vill vara på, och det är bara galet, säger Lina Nordquist.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Frivillig skatt

Hennes förslag går ut på att man behåller samma skattesats året om och för över skatten till den andra kommunen, så många månader som man bor där.

Ska det vara frivilligt?

– Jag tror det måste vara frivilligt för vi vill inte ha en jättestor kontrollapparat, som registrerar var människor befinner sig. Om man älskar en plats och bor där flera månader per år tror jag att man vill bidra till den platsen.

Delad skatt – ett maraton

Lina Nordquist (L) är inte ensam om idén. Johan Hultberg (M), Fredrik Christensson (C) och Emma Carlsson Löfdahl (tidigare liberal, nu politisk vilde) har skrivit liknande motioner men riksdagen avslog dem alla.

I sitt övervägande skrev skatteutskottet; ”En sådan ordning skulle bidra till ett ökat uppgiftslämnande och framstår som näst intill omöjlig att kontrollera”.

– Vi har inte fått gehör. Samtidigt hör jag allt fler som säger att det inte är en dum idé. Och argumenten emot är inte så många. Politik är ett maraton. Jag fortsätter tills vi har en mer jämlik skatt över landet, säger Lina Nordquist (L).

Vad tycker du om förslaget? Dela med dig av dina åsikter i vår chatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet