Delar av den branddrabbade skogen i Ljusdals kommun kommer troligtvis bevaras som naturreservat. Foto: SVT

Delar av brandområdet i Ljusdal planeras bli naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den branddrabbade skogen kommer troligtvis bli naturreservat. Det är viktigt både för ekologin, och för att bevara minnet av den stora händelsen i Ljusdal, tycker ekologen Peter Ståhl som arbetar med ärendet på Länsstyrelsen.

Just nu värderas marken som Länsstyrelsen har valt ut som extra skyddsvärd. Markägarna kontaktas för att se om de går med på att göra sin skog till reservat – vilket de i så fall får ersättning för av Naturvårdsverket.

– Markägarna i området har generellt varit ganska positiva. De får betalt men slipper arbetet med att avverka och plantera ny skog, säger Peter Ståhl, ekolog på Länsstyrelsen Gävleborg, som arbetar med reservatsbildningar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Stora förändringar i området

Skogsägare som ska fortsätta bruka sin skog måste nu avverka allt – även levande träd – för att de har skadats av sot. Vidsträckta områden kommer alltså inom en snar framtid vara helt kala.

– Om det inte blir några reservat kommer det inte finnas något fysiskt minne kvar efter den här branden. Och vissa växter och djur är helt beroende av branddrabbad skog och den variation som uppstår efteråt, säger Peter Ståhl.

Bråttom att komma framåt

Reservatsbildningen kan vara helt klar om ett år eller två. Men markägare som säger ja kan få sin ersättning tidigare.

– Just nu arbetar vi snabbt. Markägarna måste komma vidare med att antingen avverka eller bilda reservat, säger Peter Ståhl.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet