I brevet berättar Fikru Maru bland annat att han plågats av smärtor av det dränage som han haft kopplat in i sin kollapsade lunga. Foto: TT/Privat

Desperat vädjan från Fikru Maru

Publicerad

I ett handskrivet brev vädjar nu den fängslade läkaren Fikru Maru till de svenska myndigheterna om hjälp. Han menar i dag att kritiken från Sverige mot det etiopiska rättsväsendet är för svag.

Fikru Maru skriver:

”Men varför skulle de bry sig? Vem från UD har offentliggjort och kritiserat detta hemska system eller stått upp för svenske läkaren som vill rädda liv, vars egna liv blir svårare att rädda.

Vem ser mig?

Svaret är alltid ”vi lägger oss inte i rättsprocessen i ett annat land och vi agerar på ett sätt som vi anser mest ändamålsenligt för Fikru Maru”

Var finns det önskade resultatet?

Jag har aldrig begärt att ni ska lägga er i rättsprocessen; gör det ni anser ändamålsenligt, men för guds skull, sluta blunda för hur Etiopien bryter mot sina egna grundlagar, mänskliga rättigheter och sin egen konstitution.”

Handskrivet brev från sjukhussalen

Det är ett handskrivet brev som Fikru Marus dotter Emy har förmedlat vidare. Hela brevet finns utskrivet i en faktaruta till den här artikeln.

Bland annat berättar Fikru Maru att han plågats av smärtor av det dränage som han haft kopplat in i sin kollapsade lunga.

–Med thoraxdränaget hade jag en enorm smärta. Hur jag än rörde mig, även om jag tog enorma mängder smärtstillande hade jag så ont så jag inte kunde andas ibland..

I går kväll tog läkaren bort dränaget. Det har suttit alldeles för länge och innebär ökad infektionsrisk.

Jag trodde det skulle vara en lättnad, men jag insåg snabbt att jag nu går bokstavligen talat med en tickande bomb inom mig..”

Nästa datum för förhandling

I torsdags sammanträdde dem etiopiska domstolen åter för att försöka nå ett beslut eller en dom mot Fikru Maru. Men återigen sköt man upp det hela ytterligare en vecka. Torsdag den 6 oktober är nu det datum som gäller för den fortsatta rättsprocessen

Ur Fikru Marus brev

”Mest av allt vill jag visa min tacksamhet och uppskattning till alla som stödjer mig. Era ord tankar och påtryckningar har numera blivit avgörande för min överlevnad. I Etiopien är jag en av 90 miljoner, i Sverige är jag en av drygt 10 miljoner..

Men som individ märks man kanske inte. Men med alla er bakom mig som hjälper få min röst hörd, har jag fortfarande hopp om att jag ska överleva eländet..

Idag kan jag bara skriva tack, men torsdag hoppas jag kunna säga FRI..”

Anklagad för mutbrott

Maru fängslades i maj 2013 i Etiopien. Han anklagas för mutbrott, något som han enligt kollegor och familj är oskyldig till.

Det dröjde nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nära 1,5 år har gått utan att han fått sin dom.

Läs hela brevet från Fikru Maru

Visa

Ett par ord och tankar…

Det finns mycket jag vill säga, men situationen jag är i tillåter inte det. Mest av allt vill jag visa min tacksamhet och uppskattning till alla som stödjer mig. Era ord tankar och påtryckningar har numera blivit avgörande för min överlevnad. I Etiopien är jag en av 90 miljoner, i Sverige är jag en av drygt 10 miljoner..

Men som individ märks man kanske inte. Men med alla er bakom mig som hjälper få min röst hörd, har jag fortfarande hopp om att jag ska överleva eländet..

Idag kan jag bara skriva tack, men torsdag hoppas jag kunna säga FRI..

Med thoraxdränaget hade jag en enorm smärta. Hur jag än rörde mig, även om jag tog enorma mängder smärtstillande hade jag då ont så jag inte kunde andas ibland..

Igår kväll tog läkaren bort dränaget. Det har suttit alldeles för länge och innebär ökad infektionsrisk. Jag trodde det skulle vara en lättnad, men jag insåg snabbt att jag nu går bokstavligen talat med en tickande bomb inom mig..

När jag sitter inlåst på Black Lion Hospital och min rättsliga och medicinska situation förvärras för varje dag undrar jag vad UD gör?

Ambassadör Jan Sadek har visat enormt stöd och tillgänglighet den senaste tiden. Hade det räckt med hans engagemang är jag övertygad om att jag skulle vara fri nu..

Tydligen räcker det inte. Tydligen kan Etiopiens rättsväsende driva en sådan här rättsvidrig process, att de hellre skickar mig till avrättning än att ta ett beslut i skuldfrågan.

Fallet är komplicerat. Även statsråd Isabella Lövin säger:” Fikru Maru som sitter häktad under högst oklara omständigheter”

De kanske skäms för att döma en oskyldig människa, men de skäms inte för att ifrågasätta och förlöjliga de etiopiska specialistläkarnas bedömningar..

Men varför skulle de bry sig? Vem från UD har offentliggjort och kritiserat detta hemska system eller stått upp för svenske läkaren som vill rädda liv, vars egna liv blir svårare att rädda.

Vem ser mig?

Svaret är alltid ”vi lägger oss inte i rättsprocessen i ett annat land och vi agerar på ett sätt som vi anser mest ändamålsenligt för Fikru Maru”

Var finns det önskade resultatet?

Jag har aldrig begärt att ni ska lägga er i rättsprocessen; gör det ni anser ändamålsenligt, men för guds skull, sluta blunda för hur Etiopien bryter mot sina egna grundlagar, mänskliga rättigheter och sin egen konstitution.

Om vi har ett gemensamt mål att få mig hem för en chans att bli frisk, så är det väldigt bråttom

Varma Hälsningar.

Fikru Maru

2016-10-01

Fallet Fikru Maru

Visa
  • Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister.
  • Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.
  • Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet