Kvinnojouren Blåklockan om våld och hot i nära relationer. Foto: TT/Arkiv

Kvinnojouren: ”Det är svårt att veta var gränsen går”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till kvinnor som hotas och misshandlas av sin partner känner ofta maktlöshet. Efter mordet på Tova Moberg är frågan högaktuell.

Enligt förundersökningen kring mordet i Forsa på 19-åriga Tova Moberg, så utsatte expojkvännen henne för hot och våld under flera år. Det fanns personer runt omkring henne som var medvetna om att allt inte stod rätt till i relationen, men ingen lyckades hjälpa Tova att komma ur den. För många är det svårt att veta hur man ska agera i sådana här situationer.

– Man ska ha klart för sig att det här är jättesvårt för en nära anhörig att veta vad man ska göra. Speciellt när det är fråga om en människa som är myndig, säger Linn Engblom, samtalsterapeut på kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Fallet Tova Moberg

Anhöriga bör polisanmäla

– Man ska visa att man vet om vad som händer. Vara tålmodig och tydlig med att man ställer upp när den som blivit utsatt för hot och våld är beredd att göra något åt saken, fortsätter Linn Engblom.

Eftersom kvinnofridskränkning faller under allmänt åtal tycker hon att man som anhörig ska göra en polisanmälan om man får höra från den drabbade att den nyligen har blivit slagen.

– Sedan kanske det inte blir något eftersom den drabbade inte vill samarbeta med polisen, men då har man ändå gjort myndigheterna uppmärksamma.

Svår gråzon

Det svåra enligt henne är den stora gråzon som finns när svartsjuka övergår till kontroll och styrande av en annan människas liv.

– Svartsjuka kan ju vara ett bevis för att någon verkligen tycker om någon och kännas smickrande. Det är i dom situationerna som det är svårt att veta var gränsen går, säger Linn Engblom.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet