Hans Bagner är Fikru Marus svenske advokat Foto: SVT DESIGN/Arkiv

”Det som händer i Etiopien nu är inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Bagner är Fikru Marus svenske advokat och han överväger nu att dra Etiopien inför internationell domstol för brott mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.

LÄS MER: Ingen dom mot Fikru Maru

– Att Fikru Maru ska kunna presentera nya bevis för sin oskuld är ju problematiskt. Dels har det gått lång tid sedan de påstådda brotten, dels kan det ta väldigt lång tid att få fram eventuella nya bevis.

Fikru Maru

Hans Bagner menar också att det inte är så här en rättsprocess ska föras

– Som jag ser det så är åklagarens bevisning mot Fikru Maru mycket bristfällig. Men det är ändå det man har byggt anklagelserna på.

– Jag menar att man i det här läget ska överväga att meddela domtolen att det inte finns, eller behövs, några nya bevis. Utan att domstolen måste döma på det som åklagaren har lagt fram.

Kan dra Etiopien inför internationell domstol

Hur kan ni gå vidare efter dagens besked?

– Jag har inte på allvar velat planera för det värsta av scenarion, utan ändå trott på att den här processen skulle nå sitt slut.

– Men nu måste vi överväga att dra Etiopien inför internationell domstol. Då för brott mot den FN-deklaration om mänskliga rättigheter från 1966, artikel 14, som säger hur en rättsprocess ska bedrivas.

Kan du utveckla?

– Dels handlar det om att en domstol ska betrakta en anklagad som oskyldig till åklagare och polis bevisat motsatsen. Här gör man nu precis tvärtom när man säger att Fikru Maru och hans försvar ska presentera bevis på oskuld.

– Dels den del i FN-deklarationen som säger att en domstolsprocess mot en enskild skall genomföra skyndsamt. Det kan man ju inte säga att man gjort i det här fallet.

Hans Bagner ska nu rådgöra med Fikru Marus anhöriga och hans Etiopiske advokat, innan man tar nästa steg i fallet Fikru Maru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet