”Det finns ingen mirakelkur”

Uppdaterad
Publicerad

Ett konditori vid Stortorget i Gävle vädjar om hjälp i sociala medier eftersom man hade problem med ungdomar som stör. Frågan är vad man kan göra för att komma till rätta med problemet? Polisen ser inga enkla lösningar.

– Jag tror inte det finns några mirakelkurer. Dels är det viktigt att uppmärksamma medborgare ringer när det sker och att det finns en polisnärvaro över tid. Och det försöker vi åstadkomma. Men det är klart, man kan aldrig vara där hela tiden och på alla platser, menar kommunpolisen Måns Jennehag.

Under dagen har både polisen och socialtjänsten tagit kontakt med konditoriet och ägarens förhoppning är att det ska bli bättre. Från polisens sida medger man att det varit problem med bland annat drogförsäljning kring Stortorget, men menar samtidigt att de problemen snarare minskat rent generellt.

LÄS MER: Nödrop från konditori Lido i Gävle

– Vår bild är inte att det just under de två senaste veckorna blivit sämre Man får väl säga så att det beror på vem man frågar. Och på en viss plats på torget eller vid en viss tid kan det naturligtvis upplevas som att det blivit sämre. Och med upplevas menar jag inte att relativisera det på något sätt utan att man just där och då har det så.

Och vad ska man som näringsidkare vid Stortorget göra om man har problem?

– Jag tycker man ska anmäla de brott som kommer in. Om man har en person som till exempel är berusad, uppträder störande och ofredar människor, då ska man ringa polisen så får vi komma dit, avslutar Måns Jennehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.