Hör vilka skatter som slängs på Ulvbergets återvinningscentral enligt besökarna och ramppersonalen. Foto: Robin Herzog/SVT

Bland bänkar och duschkabiner – det här är återvinningens slängda skatter

Uppdaterad
Publicerad

SVT har besökt återvinningscentralen Ulvberget i Hudiksvall. Vi frågan personalen och besökare vad som egentligen finns på släpen eller i bagageluckan redo att kastas. Kanske finns där några skatter?

Besökarna bland återvinningens containrar listar flera funktionsdugliga föremål som de sett slängas. Bland annat nämns trädgårdsmöbler, kläder, fönster och prydnadsföremål.

– När jag var liten hade jag kanske två par byxor, nu har jag omkring 20 par. Det är ett konsumtionssamhälle utan dess like, tyvärr. Det tar tid att fasa ut, men det kanske görs så småningom, säger Olof Andersson som är på plats för att slänga trä.

Ouppackade produkter slängs

Göran Strömgren, personal på Ulvberget, har sett det mesta hamna i återvinningens containrar. Numera överraskas han knappt av de olika typer av produkter som slängs. Men det finns ändå tillfällen då han ställer sig undrande.

– Ja, av allt som inte är uppackat, som fortfarande ligger i plast. Sånt kan vara konstigt att kasta, det kostar ju pengar, säger Göran Strömgren.

Kort och gott, många saker slängs i stället för att gå till återbruk via privat byteshandel, donationer eller försäljning. I klippet ovan kan du hör mer om vilka skatter som slängs på återvinningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.